Ruszamy z akcją "Zdrowe odżywianie"

Wiadomości, Sobota, 6 sierpnia 2022
Ruszamy z akcją "Zdrowe odżywianie"

 

Instytut Żywności i Żywienia stworzył trzy Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Każda z nich jest przeznaczona dla innej grupy wiekowej. Inna jest piramida żywienia dla dzieci, inna dla dorosłych i seniorów. Zalecenia zawarte w piramidzie są do siebie podobne, jednak różnią się kilkoma elementami, aby zwrócić uwagę danej grupy na ważne dla niej kwestie.

Żywienie dzieci ma na celu budowanie rezerw czynnościowych i strukturalnych, żywienie dorosłych – utrzymanie tych rezerw i prewencję, natomiast prawidłowe żywienie osób starszych ma na celu spowolnienie utraty tychże rezerw, prewencję oraz leczenie (jego skuteczność oraz dbanie o brak interakcji żywności z lekami).

 

Piramidy żywieniowe, mimo iż są skierowane do różnych grup wiekowych, mają bardzo dużo wspólnych zasad. Do tych podstawowych zasad należy m.in. jedzenie posiłków regularnie, spożywanie warzyw i owoców (pamiętając o proporcjach: 3/4 warzyw i 1/4 owoców), spożywanie produktów zbożowych pełnoziarnistych, ograniczenie ilości mięsa i zastąpienie go jajami, nasionami roślin strączkowych i rybami oraz pamiętanie o piciu odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. W zmianie nawyków żywieniowych warto zadbać w pierwszej kolejności o te podstawy.

 

PIRAMIDA ŻYWIENIOWA DZIECI I MŁODZIEŻY

 

Główne zasady:

  1. Jedz regularnie 5 posiłków i pamiętaj o częstym piciu wody oraz myj zęby po jedzeniu.
  2. Jedz różnorodne warzywa i owoce jak najczęściej i w jak największej ilości.
  3. Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Pij co najmniej 3–4 szklanki mleka dziennie (możesz je zastąpić jogurtem naturalnym, kefirem i – częściowo – serem).
  5. Jedz chude mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  6. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  7. Nie dosalaj potraw, nie jedz słonych przekąsek i produktów typu fast food.
  8. Bądź codziennie aktywny fizycznie co najmniej godzinę dziennie (ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie z komputera i innych urządzeń elektronicznych do 2 godz.).
  9. Wysypiaj się, aby Twój mózg mógł wypocząć.
  10. Sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.

 

 

 

PIRAMIDA ŻYWIENIOWA OSÓB DOROSŁYCH

 

Główne zasady:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę, tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 – warzywa i 1/4 – owoce.
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codziennie spożywaj co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
  5. Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
  6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
  7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
  8. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 l dziennie.
  10. Nie spożywaj alkoholu.

 

 

 

PIRAMIDA ŻYWIENIOWA OSÓB STARSZYCH

Główne zasady:

  1. Spożywaj posiłki regularnie (5–6 co 2–3 godziny). Pamiętaj o piciu płynów, co najmniej 2 l dziennie.
  2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej, co najmniej połowę, tego co jesz. Częściowo – 1-2 porcje – możesz zastąpić sokami (200-400 ml).
  3. Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
  4. Codzienne spożywaj produkty mleczne – głównie fermentowane (jogurty, kefiry) – co najmniej 3 duże szklanki. Możesz częściowo zastąpić je serami.
  5. Jedz ryby, jaja, chude mięso i nasiona roślin strączkowych. Wybieraj oleje roślinne. Ograniczaj spożycie mięsa czerwonego, przetworzonych produktów mięsnych i tłuszczów zwierzęcych.
  6. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).Unikaj picia napojów słodzonych
  7. Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół – mają cenne składniki i poprawiają smak.
  8. Nie spożywaj alkoholu.
  9. Pamiętaj o codziennej suplementacji diety witaminą D (2000 j.m./dobę).
  10. Bądź codziennie aktywny fizycznie i umysłowo. Angażuj się w każdą działalność społeczną, która daje Ci satysfakcję.

 

Współcześnie wiele osób dzieci, młodzież, dorośli czy seniorzy zmagają się z chorobami cywilizacyjnymi, które obniżają jakość życia. Jednym z najskuteczniejszych, a przede wszystkim naturalnych sposobów na spowolnienie, powstrzymanie, a nawet cofnięcie skutków choroby stanowi odpowiednio opracowany jadłospis.

 

Dlatego rusza akcja "Zdrowe odżywianie", gdzie od września dla naszych pacjentów będą odbywać się konsultacje, spotkana z dietetykiem Panią Olą.

Więcej szczegółów zamieścimy  bliżej startu naszej akcji profilaktycznej.

Natomiast od jutra będziemy codziennie przedstawiać co warto dodać do naszego jadłospisu i dlaczego. 

 

Zatem zapraszamy do śledzenia strony - zakładka ZDROWIE 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem