Międzynarodowy Dzień Kawy

Wiadomości, Czwartek, 29 września 2022
Międzynarodowy Dzień Kawy

 

Kawa to napój pochodzący z Etiopii. Przygotowanie ziaren polega na ich paleniu, a następnie zmieleniu, bądź też instantyzacji. Najczęściej podawana jest jako gorący napój, w celu wprowadzenia do organizmu kofeiny. W Europie kawa pojawiła się dopiero około XVI wieku. W Polsce natomiast pojawiła się w XVII wieku w formie kawy tureckiej.

 

Właściwości kawy:

  • działa pobudzająco dzięki zawartości kofeiny

Zawarta w kawie kofeina odpowiada za pobudzanie naszego organizmu. Napój ten blokuje receptory adenozyny, biorące udział w regulacji snu i czuwania. Zwiększa za to wydzielanie noradrenaliny i dopaminy, co stymuluje organizm do aktywności, dlatego kawa na dobry początek dnia może być całkiem niezłym pomysłem. Jaki jest dzienny limit kawy? Najlepiej samemu przetestować, jakie dzienne spożycie kawy będzie dla nas odpowiednie, a po ilu kubkach zaczniemy czuć się źle. Specjaliści nie zalecają jednak przekraczania 400 mg kofeiny dziennie – czyli około 4 kubków.

 

  • wypicie kubka kawy poprawia koncentrację

Zwiększony poziom adrenaliny, jaki pojawia się po wypiciu kawy, poprawia także pamięć i koncentrację. Istnieją jednak dowody, które mówią, że lepiej w tym celu sprawdza się mała dawka kofeiny, niż duża. Jeśli objętość kofeiny w naszej kawie nie przekracza 250 mg, istnieją spore szanse, że wpłynie ona na polepszenie nastroju, zwiększy naszą czujność i zmniejszy zmęczenie – szczególnie, gdy jesteśmy niewyspani. Osoby wyspane mogą jednak ledwie zauważyć wpływ kawy na swój organizm.

 

  • picie kawy obniża ryzyko zachorowania na raka wątroby

Rak wątroby dotyka rocznie około 3000 osób w Polsce. Na rozwój choroby wpływa między innymi dieta, aktywność ruchowa czy nadmierne spożywanie alkoholu. Choroba nie daje wczesnych objawów, co sprawia, że znajduje się na trzecim miejscu na świecie według liczby zgonów wywołanych nowotworami złośliwymi. Badania potwierdzają, że u osób pijących kawę regularnie ryzyko zachorowania na raka wątroby spada nawet o około 40 procent. Kawa chroni przed niealkoholowym stłuszczeniem wątroby Problem niealkoholowego stłuszczenia wątroby często dotyczy osób z nadwagą – czyli ponad połowy populacji Polski, jednak może wystąpić też u osób szczupłych. Do objawów nie należy ból, a zmęczenie, złe samopoczucie czy zaburzenia snu. Według badań, pacjenci spożywający mniejszą ilość kawy mieli bardziej zaawansowane stadium tej choroby niż ci, którzy spożywali jej dużo. Nie do końca wiadomo, jaki związek zawarty w kawie jest za to odpowiedzialny.

 

  • pomaga zwalczyć cellulit i cienie pod oczami

Kawa redukuje ilość komórek tłuszczowych, dzięki czemu widocznie zmniejsza się cellulit. Poszerza ona naczynia krwionośne, co także wpływa na wygląd skóry. Szczególnie popularne są peelingi kawowe do ciała. Ziarna kawy pomagają też usprawnić przepływ krwi, dzięki czemu cienie pod oczami znikają. Mówi się, że posiada właściwości odmładzające, ponieważ likwiduje zmarszczki i obrzęki. Wypłyca nierówności skóry, ma także właściwości wspomagające przebarwienia. Kawa w kosmetologii stosowana jest od wielu lat, a jej dobroczynny wpływ na całe ciało doceniło już wiele kobiet.

 

  • ziarna kawy zmniejszają ryzyko zachorowania na Alzheimera i Parkinsona

Choroba Alzheimera jest postępującą chorobą mózgu, która niszczy pamięć. Ryzyko zachorowania wzrasta z wiekiem, co niepokoi osoby z krajów wysokorozwiniętych, gdzie średnia życia jest coraz dłuższa. Parkinson z kolei jest chorobą układu nerwowego, objawiającą się sztywnością mięśni czy drżeniem kończyn. Dotyka częściej mężczyzn niż kobiet, a średnia wieku chorych wynosi około 58 lat. W procesie prażenia ziaren kawy powstają związki, tzw. fenylidany, przeciwdziałające tworzeniu się białek: beta-amyloidu i tau, które są charakterystyczne właśnie dla Alzheimera oraz Parkinsona.

 

  • wspomaga odchudzanie i przyspiesza przemiany metaboliczne

Spalanie kalorii w spoczynku to tzw. RMR – im wyższy jest ten wskaźnik, tym więcej możemy zjeść i nie przybrać na wadze. Według badań, kofeina może podnieść ten wskaźnik od kilku aż do około 10%. Efekt jest jednak dużo bardziej wyraźny u osób szczupłych i młodych – osoby starsze i otyłe mogą nie zauważyć zbyt dużych zmian. Osoby będące na diecie dodatkowo wypijają kawę, aby spotęgować uczucie sytości po posiłku.

 

Rodzaje kaw:

Espresso – mały, mocny napar, który najczęściej spożywany jest, gdy potrzebujemy szybkiego pobudzenia. Nazwa pochodzi od włoskiego słowa espressivo, co oznacza wyrazisty. W celu zaparzenia włoskiego espresso, używa się wielu różnych gatunków kaw, zmieszanych ze sobą. Jest to również baza do innych rodzajów kaw. W wielu kawiarniach oraz restauracjach podawana jest do espresso również woda, która przeznaczona jest do przepłukania kubków smakowych, by poczuć pełnię aromatu tej kawy.

Ristretto – rodzaj kawy bardzo podobny do espresso, jednak przygotowany z dwa razy mniejszą ilością wody. Ma bardzo intensywny, wręcz cierpki smak. Najlepiej wypić taką kawę za jednym razem. Do tego napoju również podawana jest woda.

Lungo – nazwa wywodzi się z języka włoskiego i oznacza długo. Jej przygotowanie polega na przygotowaniu espresso, jednak po uzyskaniu ekstraktu, kontynuowaniu zaparzania, w celu uzyskania objętości trzy razy większej. Tego typu kawa nadal jest aromatyczna, jednak znacznie delikatniejsza od tradycyjnego espresso.

Americano – bardzo podobna do Lungo, jednak robiona w inny sposób. Do przygotowanego espresso należy dolać gorącą wodę. Serwowana jest w naczyniu o pojemności większej niż 150 ml.

Cappuccino – bardzo znana kawa, w skład której wchodzi espresso oraz mleko. Sekretem jest jednak idealnie spienione mleko, które według włoskich standardów nie powinno mieć żadnych pęcherzyków, a pianka musi wynosić od 1 do 2 centymetrów, nie więcej.

Cafe Latte – kawa dla osób, które chcą się zrelaksować, rozkoszując się delikatnym smakiem oraz aromatem. W wersji z syropem, należy go wlać najpierw, na spód naczynia. Następnie dolać espresso zmieszane z gorącym, spienionym mlekiem, a na wierzch dodać mocno ubitą piankę. Tego rodzaju kawę podaje się w wysokiej szklance, z długą łyżeczką.

Latte Macchiato – bardzo podobny napój do Cafe Latte, jednak robione w nieco inny sposób. Do szklanki wlewane jest gorące mleko, następnie dodawana mleczna piana, a na końcu dolewane espresso, po ściankach naczynia tak, by wytworzyły się trzy warstwy.

Mokka – czekoladowa kawa, dodająca mnóstwa energii. W celu stworzenia tego pysznego napoju, należy zmieszać espresso z roztopioną czekoladą (rodzaj dowolny – mleczna, gorzka, biała – co kto lubi), a na wierzch dodać bitą śmietanę i posypać ją cynamonem, bądź kakao.

Irish coffe – kawa po irlandzku, w której dodatkiem jest whiskey. Warstwy tego rozgrzewającego napoju powinny być wyraźnie oddzielone. Irish coffe składa się z kawy zaparzonej w kawiarce, bądź ekspresie, cukru, whiskey oraz bitej śmietany.

Flat white – jak sama nazwa wskazuje, to biała kawa, czyli z dodatkiem mleka. Sporządza się ją z podwójnego espresso oraz gorącego, lekko spienionego mleka. Ten rodzaj kawy, nie dopuszcza pianki, jednak nadal jest bardzo aromatyczna oraz pobudzająca.

Cafe frappe – na upalne dni, idealnie sprawdzi się ten rodzaj kawy. Espresso lub zalaną wodą kawę rozpuszczalną, wymieszaj z mlekiem, dodaj do tego lód. Wszystko wymieszaj mikserem, bądź shakerem. Tak wykonana kawa jest bardzo orzeźwiająca.

 

 

Źródło:

https://echodnia.eu/29-wrzesnia-miedzynarodowy-dzien-kawy

 

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem