Krew jest najcenniejszym darem, jaki możemy ofiarować drugiemu człowiekowi

Wiadomości, Sobota, 6 stycznia 2024
Krew jest najcenniejszym darem, jaki możemy ofiarować drugiemu człowiekowi

 

Krew jest najcenniejszym darem, jaki możemy ofiarować drugiemu człowiekowi

Oddawanie krwi nie wiąże się z żadnym ryzykiem, jest BEZPIECZNE i nie stanowi zagrożenia dla Twojego zdrowia czy życia. Krew pobierana jest przy użyciu sprzętu jednorazowego użytku, przez profesjonalny personel medyczny, więc nic Ci nie grozi, a:

  • ratujesz życie i zdrowie drugiego człowieka,
  • za każdym razem gdy oddajesz krew masz wykonywane badania laboratoryjne,
  • w dniu oddania przysługuje Ci zwolnienie z pracy, szkoły,
  • możesz uzyskać zwrot kosztów przyjazdu do Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa lub najbliższego Terenowego Oddziału Centrum,
  • otrzymujesz czekolady jako ekwiwalent kaloryczny.

Czym jest krew

 

Krew jest jednym z płynów ustrojowych, barwa jej zależy od barwnika krwi – hemoglobiny. Ilość krwi w organizmie człowieka to ok. 5,5 – 6 litrów. Krew spełnia czynności transportowe, dostarcza do tkanek tlen i substancje odżywcze i odprowadza z nich produkty przemiany materii oraz przenosi związki biologicznie aktywne, np. hormony z gruczołów wewnętrznego wydzielania do narządów. Krew pełni również funkcję obronną, co umożliwia wykrywać czynniki szkodliwe (bakterie, wirusy) i skutecznie im przeciwdziałać.

Podstawowe składniki krwi:

  • osocze – składnik płynny, stanowi około 55-60%. Oprócz wody, która jest głównym składnikiem osocza (90%), zawiera ono również związki organiczne i nieorganiczne, takie jak białka (albuminy, globuliny, fibrynogen), kwasy tłuszczowe, glukozę, witaminy i sole mineralne. Z osocza można wyodrębnić białka konieczne dla prawidłowego krzepnięcia krwi, a więc leczenia chorych na hemofilię i inne skazy krwotoczne. W osoczu znajdują się elementy morfotyczne, spośród których każde spełnia określoną funkcję,
  • hormony – transportowane do komórek rozpuszczone gazy, substancje odżywcze (cukry, tłuszcze),
  • witaminy – produkty przemiany materii (np. mocznik, kwas moczowy), transportowane z komórek do układu wydalniczego.

Powstawanie krwi

W sposób nieprzerwany tworzą się nowe elementy krwi i zastępują stare składniki, które ulegają rozpadowi i niszczeniu. Każdego dnia powstaje miliony krwinek czerwonych, białych i płytek krwi. Elementy morfotyczne krwi wytwarzane są głównie w szpiku kostnym, a także w śledzionie, węzłach chłonnych i układzie siateczkowo-śródbłonkowym. Proces ten zwany hemopoezą, obejmuje on erytropoezę, czyli wytwarzanie krwinek czerwonych, leukopoezę – wytwarzanie krwinek białych oraz trombopoezę – wytwarzanie płytek krwi.


Rodzaje krwi:

  • krew autologiczna – krew własna biorcy w razie konieczności przetoczenia,
  • krew homologiczna (allogeniczna) – krew od innego osobnika tego samego gatunku.

 

Kto może oddać krew

 

Osoby, które mają od 18 do 65 lat i cieszą się dobrym zdrowiem, a także:

  • które ważą co najmniej 50 kilogramów,
  • u których w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie wykonano akupunktury, tatuażu, przekłucia uszu lub innych części ciała,
  • które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie miały wykonanych żadnych zabiegów operacyjnych, endoskopowych i innych diagnostycznych badań (np. gastroskopii, panendoskopii, artroskopii, laparoskopii),
  • które w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie były leczone krwią i preparatami krwiopochodnymi.

W dniu oddania krwi należy być wyspanym i wypoczętym oraz zdrowym, czyli:

  • nie mieć objawów przeziębienia,
  • nie brać aktualnie żadnych leków (nie dotyczy to większości suplementów diety czyli np. popularnych preparatów witaminowych czy środków antykoncepcyjnych, należy jednak poinformować o tym lekarza kwalifikującego).

Przed przyjściem do centrum krwiodawstwa trzeba zjeść lekki posiłek, w ciągu 24 godzin przed pobraniem wypić ok. 2 l płynów i wziąć ze sobą dokument tożsamości ze zdjęciem, najlepiej dowód osobisty. Przed oddaniem krwi należy także ograniczyć palenie papierosów i nie pić alkoholu, również w dniu poprzedzającym oddanie krwi.

Co zrobić przed oddaniem krwi:

  • dzień przed oddaniem krwi pij dużo płynów (najlepiej niegazowanej wody mineralnej),
  • wyśpij się,
  • zjedz lekki posiłek (unikaj pokarmów zawierających dużą ilość tłuszczu).
  • ogranicz palenie papierosów,
  • nie przychodź oddawać krwi po spożyciu alkoholu lub innych substancji psychoaktywnych,
  • zaplanuj dzień, w którym chcesz oddać krew. Sprawdź, w jakie dni i w jakich godzinach jest czynne centrum lub punkt, w którym chcesz oddać krew (możesz to zrobić także podczas akcji wyjazdowych mobilnych punktów pobierania krwi – tzw. krwiobusów).

Po oddaniu krwi:

  • stosuj się do zaleceń lekarza i personelu pobierającego krew,
  • trzymaj uciśnięte miejsce wkłucia odpowiednio długo z ręką wyprostowaną w łokciu,
  • jeśli potrzebujesz – skorzystaj z dnia wolnego, który przysługuje Ci w dniu oddania krwi,
  • nie obciążaj nadmiernie ręki, z której pobrano krew,
  • jedz regularnie posiłki. Tego dnia Twoja dieta powinna być bogatsza w węglowodany,
  • oddanie krwi jest obciążeniem dla Twojego organizmu,
  • staraj się nie przebywać w zbyt gorących i dusznych pomieszczeniach,
  • unikaj szybkiej zmiany pozycji z leżącej na stojącą,
  • jeśli mimo wszystko w miejscu wkłucia pojawi się krwiak lub zasinienie, stosuj okłady z lodu. Jeśli zmiana będzie duża, zgłoś się do lekarza rodzinnego,
  • jeśli w ciągu 48 godzin od pobrania krwi wystąpią u Ciebie jakiekolwiek objawy chorobowe (np. gorączka czy ostry ból gardła), zawiadom telefonicznie centrum krwiodawstwa i krwiolecznictwa lub oddział terenowy,
  • jeżeli wystąpią objawy osłabienia:
  • powiedz komukolwiek, kto jest obok Ciebie, że oddawałeś krew i czujesz się słabo,
  • połóż się z nogami ułożonymi wyżej lub zrób skłon tak, aby głowa znalazła się między nogami,
  • jeżeli objawy pojawią się po opuszczeniu miejsca oddania krwi, powinieneś skontaktować się z lekarzem.

 

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie internetowej Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa  www.rckik.lublin.pl oraz na FB: https://www.facebook.com/rckiklublin

 

 

 

 

 

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej
Rozumiem